Unngå dødens dal og skap ringvirkninger!

Erlend Waaler fra DNB innledet med å fortelle om dere Ringvirkninger-program. DNB har laget en kalkulator som viser hva selskaper genererer tilbake til samfunnet. Han viste til tall for at små og mellomstore bedrifter genererte 56 milliarder i Hordaland i 2016. Vi bør derfor slå et slag for bedriftsnorge og oppstartsselskapene. Ramsvik Frisør og De-Ma ble løftet frem som lokale bedrifter og hadde sin innlegg. Ramsvik Frisør har siden 1971 vokst frem til å bli Hordalands største frisørvirksomhet og bidrar med 10 foreldrepermisjoner, 9 årsverk i politiet og 10 sykepleiere hvert år. De-Ma er en oppstartsbedrifter som har laget en teknologi for å drepe bakterier i vann. Med denne løsningen kunne Guardia vært unngått i Bergen for noen år siden. De er nå på jakt etter 3M i investormidler for å ekspandere til Kina og Vietnam.

Terje Breivik, nestleder i Venstre, har i de fire siste årene, sammen med Regjeringen, jobbet for å gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å unngå å komme i dødens dal. De har lagt til rette for at oppstartsbedrifter skal få mer støtte i tidligfase. Han gikk gjennom eldre og nyere virkemidler. Det er kanskje ikke kjent for alle at Terje var stasjonert på BTO Nyskapningsparken for å høre på og lære av gründere. Dette har blitt brukt som innspill til å forme politikk. Han lettet også litt på sløret for hvilken politikk det jobbes med nå. Han vil forenkle bruk av crowdfunding, vurderer fritak for arbeidsgiveravgift for de fem første ansatte i en bedrift, samt å lage insentiver for gründere og investorer som har gått gjennom en sertifiseringsordning. Spennende!

Innkjøpssjef hos Fjordkraft, Gisle Hauge, er opptatt av å skape ringvirkninger og et positivt fotavtrykk i samfunnet. Fjordkraft har vært klimanøytral siden 2007. De har nå lansert et prosjekt kalt ‘Klimanjaro’ som blant annet fører til at fra og med 1. januar 2019 blir dette et ufravikelig krav de stiller til alle leverandørene sine også. De vil følge opp leverandører halvårlig på at dette overholdes. Alle som vil levere til Fjordkraft bør snarest få kontroll på klimaregnskapet sitt!

Silje Vallestad delte sine historier i en Firesite chat sammen med konferansier Olav Balandin. Silje satt i rullestol som 14-åring, men da hun to år senere plutselig ble frisk, bestemte hun seg for å redde verden. Dette sendte henne ut på en lang reise med mange initiativ som har gitt henne mulighet til å møte blant annet Dalai Lama og Michelle Obama. Hun er nå nettopp flyttet tilbake fra Bergen etter mange år som grunder i Silicon Valley. Hun fortalte om sitt neste prosjekt hvor hun skal intet mindre enn å samle verdensledere på et ukeslangt ishavscruise til Svalbard. Hun har leid Hurtigruten og er godt i gang med prosjektet som heter futuretalks.co.

Vinner av Venture Cup for Hordaland ble Arionida. De har laget et konsept som vil bruke den utskjelte brunsneglen som en ressurs. Sneglen skal brukes som proteinrikt dyrefor, mens slimet skal brukes til kosmetikk. Vinnerteamet består av Maria Litschi Røsvik, Emilie Berg Kaasin, Eirik Mork og Aksel Spence. Vi gratulerer!

Ove Gjelsvik fortalte om neste utgave av Angel Challenge som starter nå i april. Investorer og grundere oppfordres til å melde seg på dette lærerike programmet.