Finansierings- og investeringsmuligheter innen miljøteknologi

Takk for sist!

Hilde Holdhus fra event-partner Greensight var kveldens konferansier. Grethe Bergsland fra kveldens andre partner, Innovasjon Norge, Grethe innledet med et lite tilbakeblikk på 2016. Visste du at nedgangen i eksport fra Hordaland innen olje og gass nesten ble helt oppveid av en kraftig økning av eksport av fisk? Håpet er at miljøteknologi skal bli den nye store eksportvaren. I 2017 skal man dele ut 500M i kraft av miljøteknologiordningen. Bremnes Seashore, Norled og Fedem Technology ble trukket frem som lovene miljøteknologibedrifter i Hordaland. Innovasjon Norge har mye forskjellig å tilby. Se link til presentasjonen nedenfor for enda mer informasjon.
 
Thomas Hårklau fra Kitemill har presentert på First Tuesday tidligere. Det var tydelig at de har brukt årene godt og har kommet godt på vei i teknologiutviklingen innenfor vindkraft. Hvorfor sette opp en dyr og tung vindmølle når man i stedet kan koble et autonomt minifly til en vinsj og generere strøm mer effektivt og til en mye billigere penge. Ikke rart at for eksempel Kongsberg og Rolls-Royce allerede har fattet interesse for teknologien og gründerne fra Voss. Danmark eksporterer for mer i vindkraft enn det Norge gjør av fisk. Dette er stort marked og Kitemill har kommet lengst i verden innen sitt felt. De er på jakt etter flere investorer om det er noen som er interessert…
 
Vegard Frihammer fra Greenstat snakket om hvordan vi kan få grønn finansiering til langsiktige og visjonære satsninger. Han opplever at det er noe tungt i Norge i dag og trakk paralleller til 1972 hvor det ble langt en langsiktig, og det som ble sett på som en svært visjonær strategi, fra Statoil. Tre av områdene hvor vi kan tenke visjonært og langsiktig er hydrogen, offshore vindkraft og biodrivstoff. Det skjer en del innenfor hydrogenfeltet og  smelteverket i Tyssedal ble trukket frem som et spennende eksempel. Her bytter de nå ut kull og starter med fullskala hydrogenproduksjon.
 
Øystein Håvik fra LOS Elektro på Bømlo jobber med en teknologi som kunne parkert diskusjonene vi hadde om høyspentmaster i Hardanger for noen år siden. Prosjektet RockRoller har som mål å fjerne høyspentmaster og i stedet legge kablene gjennom fjellet. Han demonstrerte teknologien med video og et fysisk utsnitt av kablene som han sendte rundt blant publikum. Den nye teknologien kan gi besparelser blant annet i forhold til reduserte vedlikeholdskostnader og mer effektiv energitransport. LOS elektro er et godt eksempel på en bedrift som har lykkes med å snu fokus fra offshore til nye områder.
 
Hilde Holdhus ledet de tre siste foredragsholderne gjennom en «fireside chat» hvor temaet var finansiering av miljøteknologi. Kitemill har brukt crowd investing gjennom tjenesten Invesdor. De har hatt gode erfaringer og satt Norgesrekord for innhenting av kapital på denne måten med 6,5M innhentet. Greenstat bruker faktisk akkurat samme tjenesten og det er frem til 20. mars fremdeles mulig å investere herfra: https://www.invesdor.com/en/pitches/762 . De kunne også fortelle at de i fjor hentet inn over 8M via crowd investing. Norgesrekorden til Kitemill sto ikke lenge. LOS Energy har tatt sine investeringer over driften.
 
Tor Aase Johannesen delte ut prisen for å årets vinner av Venture Cup i Hordaland. Vinneren ble Freedfood. De skal lage en slags Tripadvisor for mat hvor de bringer sammen produsenter og forbrukere.  I løsningen vil det være mulig for forbrukere å dele oppskrifter og erfaringer, samt å handle råvarer til neste matopplevelse.
 
Til slutt vil vi takke Innovasjon Norge og Greensight som kveldens partnere.  

 

Presentasjonene fra arrangementet

Miljøteknologiordningen - en halv milliard ligger å venter på deg
Grethe Bergsland - Seniorrådgiver Internasjonalisering og Bærekraft @ Innovasjon Norge

Introduksjon av neste generasjon vindkraft
Thomas Hårklau - daglig leder og Gründer @ Kitemill

Greenstat - hvordan skaffe grønn finansiering til langsiktige og visjonære satsinger
Vegard Frihammer - CEO @ Greenstat

RockRoller - høyspent i fjell
Øystein Håvik - project manager @ LOS Elektro

Ikke glem å melde dere inn i våre grupper på Facebook og LinkedIn