Tenke nytt i en vanskelig tid
/2020 var året First Tuesday skulle feire 20 årsjubileum med brask og bram, i stedet fikk gründerne som driver nettverket helt andre utfordringer i fanget og måtte snu seg rundt både i egne virksomheter og i First Tuesday.
Greensight og Hilde Holdhus
En av dem er Hilde Holdhus, CEO, Greensight AS. Selskapet hun leder leverer kunnskap til aktører som ønsker å kutte utslipp fra fossil energibruk. Eksperter på hydrogenverdikjeder og har siden oppstarten i 2016 hjulpet en rekke virksomheter aktører med innsikt knyttet til hydrogen og nullutslippsløsninger.
Hvordan har krisen påvirket ditt firma?
Greensight er på ingen måte blant de hardest rammede. De første par ukene var krevende, vi har større pågående prosjekter og var i ferd med å få på plass et par nye avtaler da vi fikk signaler om noen av dem kunne bli utsatt til høsten. Det kunne i verste fall ført til permitteringer, men heldigvis så kundene mulighetene heller enn begrensningene. Parallelt har teamet jobbet hardt og klart å snu rundt og benytte krisen til å finne nye prosjekter og bygge nye informasjonstjenester som vi skal lansere i løpet av året. Vi står sterkere nå enn før 12. mars.
Hva har du lært så langt?
Gjennom livet har jeg lært at kriser gjør en fokusert, og man blir kreativ, knallgod på å prioritere og gjøre det man må for å «overleve». Noen ganger er det ikke nok, men denne gangen har vi kommet over den første kneiken. Greensight har vi jobbet kreativt, men fokusert og effektivt i tråd med den eksisterende strategien. Jeg frykter oftest mest det som kommer etter den akutte krisen. Når det blir stille. Det er ofte da veien framover blir utydelig, det blir vanskelig å prioritere og man klarer ikke å opprettholde den nødvendige trykket.
Hva er det du frykter?
Vi står midt i en økonomisk krise av enorme proporsjoner. Den vil ramme alle, men mest de som har minst, og vi vil måtte ta tøffe valg. Jeg er redd det kommer til å føre til en tilbakegang for den positive fremgangen verden har hatt innenfor frihet, demokrati og fattigdomsbekjempelse – og som en reaksjon på dette at viktig klimaarbeid og grønn omstilling nedprioriteres til fordel for «enklere» og utdaterte løsninger. Det vi trenger nå er å gripe muligheten krisen har gitt oss til å løse utfordringene og samtidig bygge trygge, framtidsrettede og arbeidsplasser kloden tåler. I Greensight klør vi etter å få bruke vår kunnskap til å bidra konkret til effektive og lønnsomme utslippskutt. Foreløpig er det ikke tegn på at omstillingen settes på pause, tvert imot har f.eks. EU vært tydelige på at arbeidet med EUs “Nye grønne giv” skal fortsette og Erna har foreløpig vært tydelig på at det er de grønne arbeidsplassene som skal gi Norge et konkurransefortrinn. I Greensight ser vi i alle fall mange behov og dermed muligheter for oss både i Norge og utlandet.
Diggecard og Olav Balandin
Olav Balandin er gründer og CEO i Diggecard. De ble startet i 2014 og har siden da utviklet en SAAS plattform (Gift card as a Service) for digitale gavekort til det globale b2b markedet. De omsetter gavekort for over 300 millioner i året til en rekke land med fokus på Europa, og har 30 ansatte med kontorer i Norge, Ukraina og England.
Hvordan har krisen påvirket ditt firma?
For oss som driver med digitalisering av gavekort løsninger har det vært meget travelt. Når fysiske butikker og restauranter stenges så blir alternativet digitalt og gavekort er en viktig del av dette. Vi har stor pågang fra hele verden og teamet vårt har jobbet gjennom hele påsken for å levere løsninger til nye og eksisterende kunder. Blant annet har vi i lag med samarbeidspartnere laget denne platform for å støtte restauranter; https://www.stott-din-restaurant.com/ og denne for å støtte gründere: https://www.stott-en-grunder.no/
På den andre siden har vi som et globalt selskap med kontorer i andre land også blitt påvirket annerledes enn rene norske bedrifter. Verst går det utover ansatte og deres familier i UK hvor det er innført strenge tiltak på bevegelse med mer. Det settes litt i perspektiv når vi i Norge klarer oss relativt greit, mens vi i UK har vi blant annet måtte hjulpet over 20 skoler med å håndtere mat vouchers til elever fra over 1000 familier. For noen elever er gratis skolelunsj det viktigste måltid de får i løpet av dagen, og når skolene er stengt faller dette tilbudet vekk.
Hva har du lært så langt?
Som “seriegründer” godt opp i 40 årene har jeg overlevd flere kriser før og lærdommen denne gangen er fortsatt slik som jeg lærte fra mine besteforeldre og foreldre som både opplevde krig og barkebrød. Det nytter ikke å legge seg ned å “skrike” og gi opp, her er det bare å brette armene opp og jobbe seg ut av det. Spesielt er dette viktige for startups og scaleups fordi som små selskaper er vi veldig sårbare for nedturer men på den samme siden så kan vi endre strategi og produkter fort og derav tilpasse oss mye kjappere enn store tunge selskap.
Hva er det du frykter?
Det som bekymrer meg mest er stopp på privat kapitaltilgang til oppstartsselskaper og at en hel generasjon med gründere blir borte. Ved forrige krise i 2008-2009 så stoppet norske investorer å investere i startups fordi de måtte spare sine penger til å beskytte eksisterende investeringer. I mange tilfeller satt de i belånte posisjoner i aksjemarkedet og måtte ha kapitalreserver for å unngå tvangssalg av disse fra bankene. Når ting så endelig snudde var børsnoterte selskaper billige og investorene plasserte sin kapital der, og dermed så gikk det ytterlige måneder før investeringer i startups kom.
Jeg frykter dessverre at dette er enda mer aktuelt ved denne krisen og at det gir mer eller mindre stillstand i et par år. Langsiktig så kan det sette oss tilbake som nasjon med flere år med hensyn på nyetableringer. Da er det ekstra viktig at politikerne er kjappe og blant annet åpner for at opsjonsprogrammer kan brukes som lønn til ansatte uten skattemessige konsekvenser på lik linje med andre land vi drømmer å sammenligne oss med.
Seniordev og Thomas Vervik
Thomas Vervik er gründer av Seniordev AS. De ble startet i 2014 og leverer IT nearshoring tjenester til små og mellomstore bedrifter i Bergen og Oslo. Har kontorer i Bergen, Kyiv og Lviv. Ekspertisen er applikasjonsutvikling og designtjenester, og er i overkant av 35 utviklere og designere.
Hvordan har krisen påvirket ditt firma?
Sammen med våre kunder har vi måtte snu oss rundt og tilpasse produktene til behov rundt covid-19. Typisk har dette vært å gjøre mindre prosjekter som lanseres kjapt. Vi har også måtte introdusere hjemmekontor og derav reorganisere prosessene for å jobbe effektivt. Så langt, bank i bordet, har ikke krisen påvirket etterspørselen etter utviklingstjenester i særlig grad. Vår største utfordring har vært den fallende norske kronekursen, og vi har måttet tatt grep for å håndtere valutarisikoen.
Hva har du lært så langt?
Jeg er gammel nok til å ha vært gjennom en vinternatt før, så det er bare å brette opp ermene og jobbe hardt, fokusert, og holde kontroll på kostnader. Har også lært mange nye triks og verktøy for å jobbe effektivt remote når alle sitter på hjemmekontor.
Hva er det du frykter?
Det jeg frykter mest er usikkerheten og hva som vil være igjen når koronatåken har lettet. Tilgang på kapital vil være en utfordring, samtidig er jeg glad Innovasjon Norge har fått mye midler som vil hjelpe våre kunder i tiden fremover. Samtidig er jeg optimist og håper og tror at IT ikke blir den sektoren som vil slite mest i tiden fremover.