Vestland trenger flere gründere
/Vi samlet First Tuesday-nettverket for å gi konkrete tips til gründere, om hvordan de kan få støtte og veiledning til å starte egen virksomhet. Sammen med DNB samlet vi tre gründere, og ulike aktører fra innovasjonsmiljøet.
Samlingen belyste viktigheten av gründerskap og hvordan det kan bidra til regionens vekst og utvikling. Vi fikk de tre gründerne til å dele sine viktigste erfaringer.
Prisvinnende sosialentreprenør
Et strålende eksempel på suksessfullt entreprenørskap er Sina L. Erichsen fra JobLoop, som under NHOs årskonferanse ble tildelt Ferd Sosiale Entreprenører-prisen. JobLoop er et bevis på hvordan teknologiske løsninger kan brukes for å integrere mennesker som står utenfor arbeidslivet.
Husk at selskap vokser i takt med menneskene bak! Ta vare på flokken, investér i folkene dine, og sørg for at dere bygger en kultur hvor hele laget spiller hverandre gode! Det betyr ikke ansette før du har arbeid å by på, eller lønne over evne. Det betyr investér tid og energi sammen, gjerne i interne lederprogram som involverer hele organisasjonen - og ikke bare ledelsen. Sørg for at alle blir rågod i rollene sine. Når gjengen blomstrer, blomstrer organisasjonen!, Sina Erichsen, daglig leder Jobloop.
Start i det små
Sondre Vikøyr, daglig leder i Car4Sale, delte sin historie om hvordan ungdommelig pågangsmot og kontinuerlig forbedringsfokus har hjulpet dem med å bli Norges største på kommisjonsmegling. Han poengterer viktigheten av å starte smått og være villig til å tilpasse seg, en tilnærming som har vist seg å være nøkkelen til suksess.
For oss har det vært viktig å starte smått. Vi har ikke hatt anledning til å bruke mye tid eller penger på å lage en løsning som ikke fungerer. Det er bedre å prøve seg fram med en enkel versjon først, før man gjør løsningen bedre. Slik unngår vi også å bli ukritisk forelsket i eget produkt og man har lettere for omstilling, poengterer Vikøyr.
Agil gründerkultur
Fra den lille bygden Vik, har Atle Sivertsen og Highsoft vist verden at handlekraftige vestlendinger kan produsere løsninger som vinner global anerkjennelse. Atle delte innsikt i viktigheten av innovasjon og produktutvikling i samarbeid med kunder for å øke sjansen for suksess, og understreker behovet for å bevare en smidig gründerkultur selv som bedriften vokser.
Innovasjon og produktutvikling sammen med kunder øker sannsynligheten for å lykkes. Det er en stor fordel å bygge inn skalerbarhet i alle produkter, prosesser og systemer før man trenger det. Da er man klar hvis og når etterspørselen tar av. Arbeide aktivt for å beholde en agil gründer-kultur i bedriften etter hvert som den vokser og eksperimentere med nye forretningsmodeller kontinuerlig for å sikre relevans i fremtiden, utdyper Sivertsen.
Solide støttespillere
Videre ble det belyst hvordan NAVs ordninger kan være til hjelp for de som ønsker å starte for seg selv, og Torleif Markussen Lunde fra VIS - Vestlandets Innovasjonsselskap informerte om inkubasjonsprogrammer som tilbyr nødvendig kompetanse, verktøy og et nasjonalt nettverk for gründere.
Irene Høyland Berg fra DNB og Arild Hornnes fra Innovasjon Norge - Vestland delte også sine perspektiver på hvordan man bygger robuste bedrifter og hvilken støtte som er tilgjengelig i oppstarts- og vekstfasen.
Vestlandet trenger mer innovasjon og entreprenørskap. Ved å ta vare på flokken, investere i menneskene og bygge sterk bedriftskultur, kan regionen utvikle et dynamisk og bærekraftig næringsliv. La oss sammen inspirere og støtte de nye gründerne som vokser til på Vestlandet, avslutter Sara Schreiner som ledet gründerkvelden sammen med Maria Hanedalen i DNB.