Human Capital Trends

Human Capital Trends og teknologiens påvirkning på ledelse og arbeidslivet

 

Med en raskt utviklende teknologi som tillater oss å jobbe hvor og når som helst, blir de tradisjonelle grensene i arbeidslivet gradvis visket ut. Omringet av smarttelefoner, AI og nyskapende teknologi kan vi være konstant påkoblet og tilgjengelige, og vi får muligheten til å eksperimentere, pilotere og innovere i større grad enn før. For mange oppleves teknologi som en muliggjørende faktor, som lar oss utforske og definere nye grunnprinsipper for fremtidens arbeidsliv. 

 

Et grenseløst arbeidsliv medfører imidlertid et helt nytt sett av forventninger til oss arbeidstakere og ledere, som det ikke er åpenbart hvordan vi skal håndtere. Når forventningene til tilgjengelighet og effektivitet øker i takt med at kalenderne fylles opp og vår evne til å koble av reduseres, er det kritisk som leder og medarbeider å finne ut hvordan vi kan sikre prestasjon og trivsel over tid.

 

Human Capital Trends 2023

Deloitte har nylig gitt ut en ny rapport på trender for fremtidens arbeidsliv, 2023 Global Human Capital Trends. I rapporten fremstilles svar fra over 10,000 ledere i 105 ulike land knyttet til predikasjoner for hvordan fremtidens arbeidsliv kommer til å se ut. Det viktigste funnet i rapporten er at de grensene i arbeidslivet vi tidligere har tatt for gitt, faller bort. Dette innebærer blant annet:

-          Et skift fra tradisjonelle stillinger og arbeidsbeskrivelser, til fokus på kapabiliteter og kompetanse​. Grensene som tidligere lot oss skille mellom stillinger, er nå erstattet med grenser for innovasjon og smidighet

-          Økt fokus på, og høyere krav til fleksibilitet. I rapporten opplyser 65 % av alle arbeidstakere at de vil vurdere å skifte jobb dersom det stilles krav til fysisk tilstedeværelse

-          Økt fokus på å bruke teknologi til å forbedre prosesser, arbeidsresultater og menneskelige prestasjoner

-          Arbeidsplassens fysiske, digitale eller hybride design vil spille en større rolle for organisasjonens suksess og måloppnåelse

-          Evnen til å legge til rette og utnytte arbeidstakerinnflytelse vil være kritisk for suksess. Undersøkelsen viser at organisasjonene som leder i dag og i fremtiden er de som kan utnytte arbeidstakermotivasjon og samarbeide for å oppnå gjensidige fordeler

 

Hvordan imøtekomme fremtidens arbeidsliv

I rapporten har Deloitte identifisert tre trender som organisasjoner bør være oppmerksomme på og tilpasse seg for å lykkes:

1)      «Å tenke som en forsker»: Deloitte finner at det er avgjørende for å lykkes som organisasjon og arbeidsplass at en har fokus på å finne de gode løsningene for hvordan bruke teknologi til å fremheve menneskelige prestasjoner, samt å bygge fremtidsrettede arbeidsplasser som ivaretar de nye forventningene og trendene omtalt over.

2)      Samskape arbeidsforholdet og relasjoner på jobb: Sammenlignet med tidligere så eier ikke bedriftene tiden til de ansatte på samme måte, og ansatte har mer formeninger og tanker knyttet til hvordan og hvilket arbeid som skal utføres. For at en organisasjon skal lykkes i denne konteksten, både med å beholde arbeidstakere og skape verdi, er det avgjørende at organisasjon og arbeidstaker samarbeider for å finne de beste løsningene.

3)      Prioritere menneskelige resultater: Arbeidstakerne er de viktigste kulturbyggerne, verdiskaperne og innovatørene på arbeidsplassen, og er essensielle for å lykkes og oppnå strategiske mål. Arbeidsplassen må derfor prioritere deres engasjement, trygghet og motivasjon for å skape levedyktige organisasjoner.

 

Hva bør ledere fokusere på i møte med fremtidens arbeidsliv?

De nye trendene krever at ledere må tenke nytt, og det er behov for at ledere må omformulere sin egen rolle på arbeidsplassen. I Human Capital Trends ser vi at 94 % av respondentene mener at lederferdigheter er avgjørende for organisasjonens suksess, samtidig som kun 23% av respondentene oppgir at deres ledere har de riktige ferdighetene og egenskapene for å lede i en stadig endrende og grenseløs verden. Derfor vil det være nødvendig at ledere tar utgangspunkt i trendene som preger fremtidens arbeidsliv, gjennom å definere utfordringene, kartlegge en ny retning og legge til rette for en bredere påvirkning.

 

1)      Å tenke som en forsker: Definer utfordringene

Tillitsbasert ledelse starter med at ledere definerer utfordringene og setter rammene for hva, hvorfor, hvordan og når. Det vil være viktig at ledere skaper et miljø hvor ansatte kan eksperimentere og lære. For å kunne eksperimentere og lære, må man ta risiko, og da må ledere bidra til å skape psykologisk trygghet. Dette kan ledere gjøre gjennom å utvise en ydmykhet knyttet til at de ikke alltid sitter på svarene, og ved å utvise en nysgjerrighet for andres erfaringer, kompetanse og tanker. En leder må bevege seg raskere enn organisasjonen, utfordre status quo, og ta innsiktsbaserte og datadrevne beslutninger.

 

2)      Samskape arbeidsforholdet og relasjoner på jobb: Kartlegge en ny retning

Problemløsning i den nye arbeidshverdagen vil kreve samarbeid og samspill – og ledere må i denne sammenhengen evne å lede organisasjonen bort fra silobasert tankesett. I fremtidens arbeidsliv er det ikke ledere selv som løser problemer, men samspillet mellom kompetente medarbeidere. Dermed må ledere være gode relasjonsbyggere og legge til rette for samspill og innflytelse gjennom å skape rom for handlekraft, eierskap, informasjonsdeling og personlig utvikling. For å samskape blir lederens evne til å bygge relasjoner, og vite hvem man bygger relasjoner med, viktigere enn noensinne. Dette krever en tydeligere kartlegging av kompetanse på utsiden av organisasjonen, samt opp, ned og sidelangs innad i organisasjonen. 

 

3)      Prioritere menneskelige resultater: Legge til rette for påvirkning

For at ansatte skal trives i en verden som er mye mer sammenkoblet, hvor hver avgjørelse får konsekvenser utover bunnlinjen – ser vi at ledere må sette medarbeiderne i fokus. Lederne må sørge for at arbeidet som legges ned føles meningsfullt for medarbeideren, både på det personlige plan og i den større konteksten. Dette starter med å vise en genuin og autentisk omsorg for menneskene du leder.

 For å oppsummere hva ledere bør fokusere på i møte med fremtidens arbeidsliv kan ledere hente inspirasjon fra musikken og tenke på sin rolle som en dirigent. En dirigent i et orkester sitter på det kunstneriske ansvaret, bestemmer tempo, dynamikk og skaper et miljø hvor spesialister utnytter sine ferdigheter for å skape noe vakkert.



Ikke alle er ledere. Hva betyr dette for arbeidstakere i fremtidens arbeidsliv?

Teknologien har endret våre rammebetingelser for arbeid radikalt. Teknologien vi bruker er ofte konstruert på en slik måte at det skal forenkle ulike oppgaver for oss, noe som igjen skal gjøre oss mer effektive. Med økt mulighet for effektivitet, følger også økte forventninger til oss som mennesker, samtidig som de menneskelige forutsetningene for å prestere er de samme. Vår kognitive og fysiske kapasitet er i stor grad den samme, noe som gjør at vi håndterer arbeidsbelastning på samme måte som før, vi håndterer og reagerer på stress på samme måte som før og det er rett og slett utfordrende å skulle følge tempoet på arbeidet som teknologien muliggjør. Derfor er det fristende å spørre seg selv: Hvordan kan vi som mennesker trives og prestere godt på en bærekraftig måte?

 

Tips 1: Sette rammer for seg selv

Folk er forskjellige. Du må selv finne ut av hva som er en god balanse for deg i paradokset mellom å prestere og ivareta. Hva fungerer for deg? Er det å ha mange baller i luften samtidig og hoppe mellom varierte oppgaver som gir deg mest energi? Eller er det å konsentrere seg om en ting om gangen og ta ting mer sekvensielt?

 I dagens arbeidsliv fungerer stort sett teknologien som en tilrettelegger. Du kan bruke den både til å åpne opp for flere ting samtidig, eller til å begrense – derfor blir det enda viktigere å kjenne seg selv, for å kunne sette rammer der man opplever at man mangler det.

 

Tips 2: Møt andre med empati, raushet og omtenksomhet

Når grensene i større grad viskes ut, øker kompleksiteten i samspillet mellom mennesker. Vi går inn i en arbeidshverdag som krever mer av oss mennesker. Teknologien legger til rette for mer fleksibilitet, noe som gjør at vi jobber i flere team, og teamene etableres samtidig som arbeidet utføres. Ofte jobber vi sammen med andre som har en eller annen form for spisskompetanse. For at vi skal prestere godt i en slik setting, må man møte andre med en viss nysgjerrighet og empati. Da er det noen ting man kan trene på.

Aktiv lytting: Tren på å faktisk høre hva den andre parten sier – uten at du tenker på egen respons med fokus på å høres smart ut. Still spørsmål for å skape tydelighet og forståelse, og gjerne gjenta din forståelse for å sikre at dere har samme oppfattelse.

Sårbarhet: Det å være sårbar gjør at andre blir tryggere og samarbeidet vil fungere bedre. Vær åpen og tydelig på hva du er god på og hva du ikke er like god på. Legg personlig ære til side og la andre skinne med sin kunnskap.

Empati: Møt andre med forståelse for at de har andre preferanser enn deg selv – enten det er knyttet til interesser, kunnskap, arbeidsmetodikk eller fremgangsmåte. Det kan også være lurt å trene på å sette seg inn i den andre personen sitt perspektiv og ståsted i det komplekse økosystemet.

Tips 3: Finn ut av hva som gir deg glede og energi – hva er din lidenskap?

Arbeidstakere får stadig mer handlefrihet, autonomi og mulighet til å utnytte sine ferdigheter uavhengig av posisjon og rolle i selskapet. Derfor er det viktig at man finner ut av og definerer hva som er din lidenskap. Hva er det som gir deg energi når du jobber med det, versus det som sliter deg ut? Mulighetene er mange, og av og til kan det å stå overfor mange muligheter føre til en overlast av både informasjon og beslutninger. Derfor vil det være lurt å jobbe med å kartlegge hva som er din lidenskap, slik at man finner en retning og kan bruke tid og energi på en vei som frembringer enda mer energi og glede.

Overordnet handler våre tips om å lære å kjenne seg selv og andre rundt deg. Når vi går inn i et arbeidsliv hvor grensene viskes ut, blir det desto viktigere å definere hva som fungerer for deg og hva som fungerer for andre – slik at man kan lære hverandre å kjenne og dermed spille hverandre gode i en verden som kan oppleves å mangle grenser, rammer og tydelige linjer.