Sykkel-VM 2017 i Bergen - La oss gripe mulighetene!

First Tuesday ble arrangert 6. desember, og temaet for kvelden var Sykkel-VM som blir arrangert i september 2017. Det er det største sommeridrettsarrangementet i Norge noen sinne! Mesterskapet vises til over 300 millioner TV-seere, og det ventes rundt 500.000 tilskuere. Dette er en enorm mulighet for næringslivet i Bergen og de med gode idéer. 

Tidligere byråd og nå organisator av Sykkel-VM Helge Stormoen satt scenen ved å ta oss tilbake til de fantastiske minnene da Thor Hushovd ble verdensmester. Videre illustrerte han hvordan byen vil bli satt på hodet i ni septemberdager neste år. Se for dere hvordan 300 millioner seere vil få oppleve målgang på Fløyen med hele byen i bakgrunnen! Medieoppmerksomheten kommer til å bli enorm med over 1000 medie- og presseakkrediterte. Han kunne røpe at billettene slippes 17. januar og at det vil bli leid inn en lekter med kapasitet på 2800 personer som skal stå i Vågen under hele arrangementet.

Guri Brekke fortalte om folkehelsekampanjen knyttet til Sykkel-VM og appen som lages i forbindelse med dette.

Dag Aksnes fra Fjord Norway fortalte om det mulighetene og det uutnyttede potensialet innen reiseliv. Turisme er verdens største næring og den vokser raskt. Norge er på topp 4 i verden på opplevelsesturisme. Likevel har Norge og Vestlandet svært mye å gå på i forhold til å lage produkter og pakker knyttet til reiseliv. Dem som har gode idéer og handlingskraft kan kapitalisere bra på denne muligheten under og spesielt etter VM. Aksnes har et konkret mål om å gjøre Vestlandet til en sykkeldestinasjon.

Lene Steimler fra Festspillene i Bergen og Mads Arild Eidem fra DNV fortalte historien om bysyklene som ble tilbudt gratis under Festspillene i år. Dette ble en skikkelig vinn-vinn-vinn situasjon for både Festspillene, publikum og DNV. Over 33000 turer ble registrert i løpet av 19 dager og dette genererte svært mye positiv omtale. Med 24 mediesaker og to TV-innslag ble dette et stjerneeksempel på hvordan man kan bruke sponsormidler på en god og positiv måte.

Jon Ingar Kjenes og Motitech mottok nylig Etablererprisen for 2016. Det tok ikke lang tid før vi skjønte hvorfor. Motitech har et fantastisk konsept som skaper engasjement og er i ferd med å ta fullstendig av.

De har laget en sykkelsimulator som plasseres ut på sykehjem for å motvirke demens og øke aktiviteten blant eldre. Man får nå muligheten til å sykle rundt i sitt gamle nærmiljø med sin favorittmusikk på øret. Det unike med konseptet er sinnet, minnet og minnefremkalling. Løsningen er levert til over 150 institusjoner i Norden og nå etablerer de seg også i Canada. De ønsker å overføre toppidrettstankegangen til de eldre ved blant annet å fokusere på riktig ernæring og riktig trening. Visste du at det hver måned sykles distansen Nordkapp-Gibraltar på gamlehjem i Norge? Nå skal de lage Sykkel-VM for eldre!

Lufthavnsdirektør på Flesland, Aslak Sverdrup, fortalte om Bergen Lufthavn som skal være klar rett før VM.

Flyplassen er i dag bygget for 2,8 millioner passasjerer. I første trinn skal den utvides til 7,5M og på sikt 15M. Dette er det største byggeprosjektet i Bergen siden Haukeland sykehus. Vi fikk en virtuell tur av den nye terminalen. Vi merket oss at bybanen åpner 21. april 2017, skal gå annet hvert minutt og ta 42 minutter til sentrum.

Einar Grieg er sykkelsjef i Bergen Kommune og snakket om sykkelbyen Bergen. Han ønsker å tilrettelegge for at det blir like naturlig å sykle som å gå. Han nevnte et par spennende prosjekter, som for eksempel den planlagte sykkeltunnelen gjennom Løvstakktunnelen og det pågående prosjektet med å få bysykler som en permanent ordning. Han refererte til studier som viser at 1 kr investert i sykkelinfrastruktur gir 4 kr tilbake. Samtidig påpekte han at Bergen ligger langt etter på dette området i forhold til andre byer i Europa. Bergen Kommune jobber nå med å koble sammen alle sykkelinitiativene og skape et nettverk. De har opprettet et prosjekt for dette – Sykkeldynamoprosjektet. Ta kontakt med Einar og Bergen Kommune om du har idéer eller initiativ knyttet til sykling!

Til slutt vil alle vi i First Tuesday ønske alle god jul og takke for et godt år! Vi er tilbake i januar med et arrangement om outsourcing. Mer informasjon kommer!

Alle foto: Tatiana Kolesnikova