Roboter både kan, bør og vil overta landbruket!

Takk til alle dere som bidro til lærerik og underholdende kveld hvor vi hadde morgendagens landbruk på plakaten. Proteinrike smaksprøver av levende larver gikk ned i høyt tempo i pausen.

 

Ole-Andreas Smette fra Innovasjon Norge innledet og tok oss gjennom den enorme produktivitetsveksten som har skjedd i landbruket. Dette er kanskje den bransjen som har hatt høyest produktivitetsvekst de siste årene. Det er imponerende at produksjonen er omtrent den samme når antall gårdsbrukt er gått ned fra ca 175.000 til ca 40.000. Norge ligger i verdenstoppen på bruk av teknologi.

Robotisering er en viktig faktor. Det ble trukket frem en rekke eksempler på spennende ting som skjer. Har du feks hørt om roboten Torvald? Dette er en prototype som vil bli jordbærenes beste venn. Denne kan blant annet sørge for at sprøyting reduseres og gjøres mye mer presist enn i dag, og at høstingen blir billigere og mer effektiv.

Ole-Andreas listet en rekke grunner til at fremtidens landbruk blir robotisert, men oppsummert er fordelene med robotisering for store til at det ikke vil skje!

Det er store muligheter for dem som kan utvikle ny teknologi til bransjen. Totale kostnader for landbruket utgjør ca 30mrd per år, og investeringene utgjør ca 8mrd hvorav 50% går til maskiner og teknisk utstyr. Innovasjon Norge har en rekke ordninger for å støtte dem som vil satse på innovasjon innenfor denne bransjen. Sjekk ut Ole-Andreas sin presentasjon for eksempler hvilke muligheter som finnes.

Anders Waage Nilsen fra Netlife Research bygget sin presentasjon rundt de fem trendene og drivkreftene som konstituerer Landbruk 3.0. Foredraget var spilt inn som en video og kan sees i sin helhet her: https://youtu.be/2ghTwAeH2Xc

Alexander Solstad Ringheim fra Invertapro har bygget sin forretningside på å ta andres avfall og benytte det som innsatsfaktor for produksjon av for til dyr og fisk. I dag er det 410.000 tonn restråstoff som ikke blir benyttet. De vil bruke dette “avfallet” til å dyrke larver i stor skala. Larvene er protein- og næringsrike, kan kvernes og brukes til fór. Det ble også tydelig demonstrert at larvene kan spises levende fra shotteglass med smakstilsetninger som chili og sour cream & onion. Alle smaksprøvene ble spist opp i pausen :-)

Julian Ruiz fra Organic Soup Company fortalte sin historie om hvordan han savnet ferske organiske grønnsaker også om vinteren. Inspirert av Volkswagens hovedkontor i Wolfsburg hvor biler kan parkeres i høyden, tegnet han i 2014 første versjon av konseptet Ygdrasyl. Konseptet går ut på å dyrke grønnsaker i høyden og å bruke forskjellig teknologi til å hente solenergi, lagre overskuddsvarme i bakken, osv. Han har nå begynt på fase to av dette prosjektet og henter inspirasjon og kompetanse fra et open source prosjekt ved MIT.

Puja Thiel representerer Agro Challenge som er en global konkurranse for startups innen landbruk og aquatech. Man kan melde seg på her og delta i en nasjonal finale før man evt går inn i den globale finalen. 70 land vil delta og det vil være muligheter for mentortjenester og $180.000 i premier for de beste bidragene. Søknadsfrist er 25. oktober.

Michal Reszka fra Naturall er med sine 18 år trolig den yngste foredragsholderen i First Tuesday sin historie. Naturall ønsker å kutte ut mellommannen, ekstra transport og innpakning ved å koble forbruker og bonde direkte sammen. De lager en markedsplattform som vil gi både bonde og kunde bedre priser. I tillegg vil de gi forbrukeren bedre innsyn i hvordan varene er dyrket økologisk ved hjelp av video og tilbud om fysiske besøk og opplevelser.

En ekstra takk til vår event partner Innovasjon Norge som bidro til å få dette spennende temaet frem på agendaen!